معرفی چوب

چوب عنصر اصلی در معرق چوب می‌باشد که از چند جهت مورد توجه است. اول آنکه رنگ چوب مهمترین عامل در انتخاب آن است چون اساس کار معرق، نقاشی با رنگ طبیعی چوب‌هاست. نکته دوم در انتخاب چوب، درخشندگی آن است و تاثیر مواد شیمیایی (در قسمت رنگ کاری) بر سطح چوب که باید در نظر گرفته شود. سومین نکته نقش چوب است، برخلاف هنر منبت که همیشه سعی می شود از راه چوب در تجسم و حجم بخشی استفاده شود در معرق بیشتر از راه و بیراه چوب به بافت آن توجه می‌شود. بافت از آوندهای آبکش ایجاد شده است و در نقش بسیار کمک کننده است. چوب معرق از انواع کنده‌های درختان می‌باشد. در کارگاههای چوب بری تنه درختان مثمر وغیر مثمر را اعم ازخیس وخشک به الوارهائی به قطر 4الی8 سانتیمتروطول 50الی200سانتیمتر با دستگاه اره فلکه یا رام که نوعی اره بسیار بزرگ است برش میزنند.الوارهای خیس رادر یک سالن سرپوشیده طوری روی هم قرار می دهندکه بین الوارها هوا ردو بدل شودزمان خشک شدن در این روش بین 6ماه تا یکسال می باشد،سپس الوارهای خشک شده به طول50 الی70سانتیمتروبه قطر3الی4میلیمتررا بادستگاه اره فلکه برش می زنند که به این کار به اصطلاح(لایه کردن) یا (لا) کردن گفته می شود.همانطور که گفتیم نقش و رنگ طبیعی چوب‌ها درمعرق اهمیت بسیاری دارد که در زیر فهرستی از رنگ چوب‌ها را در اختیار شما قرار می‌دهیم: 1- چوبهای تیره: خاکستری روشن: افرا، بلوط، پرتقال، چنار، داغداغان، زیتون، عرعر، گردو، گلابی و نارنج خاکستری تیره: داغداغان، گردو، آلوی قطره طلا سیاه: آبنوس، خرمالو، فوفل، گردو 2- چوب‌های قهوه‌ای: قهوه‌ای ‌روشن: بلوط، به، توت، توسکای‌ ییلاقی، خرمالو، سپیدار، سرخدار، سنجد، شاه بلوط، عناب، کی کم، گلابی، ملچ، نارون و نم‌دار قهوه‌ای تیره:ارغوان، بادام، توت، سرخ‌دار، عناب، فوفل، کی کم، گردو قهوه‌ای مایل به خاکستری: زبان گنجشک، زردآلو و ملچ 3- چوب‌های قرمز: قرمز مایل به طلایی: اقاقیا، سرو خمره ای قرمز روشن: آلبالو، چوب سرخ، سرخ‌دار، عناب قرمز مایل ‌به قهوه‌ای: ارغوان، افرا، آلبالو، پسته، توسکای قشلاقی، چوب سرخ، سرخدار، عناب، گردو، گلابی 4- چوب‌های صورتی: صورتی روشن: ارس، اکالیپتوس، انجیر، توسکای ییلاقی ، توسکای قشلاقی، چنار، راش، گلابی و گیلاس صورتی مایل به قهوه‌ای: ارس، سندل صورتی مایل به خاکستری: چنار 5- چوب‌های کرم: کرم روشن: افرا، ارغوان، آزاد، بادام، پسته، عناب، کاج ایرانی، کی کم، گلابی، ممرز و هلو کرم تیره: ارغوان، پسته، سرخ‌دار، کی کم، گلابی 6- چوب‌های زرد: زرد روشن: ارس، آزاد، پرتقال، تبریزی، چوب سرخ، سماق، سندل، عناب، لیمو، ملچ، نارنج زرد مایل به سبز: اقاقیا، سماق، سنجد و لیمو زرد مایل به قرمز: چنار، سرو خمره ای زرد مایل به قهوه‌ای: زیتون، کاج ایرانی، ملچ زرد مایل به خاکستری: کنار، گز زیتونی: زیتون، اقاقیا، سماق 7- چوب‌های سفید: الف) چوبهای کاملا سفید: ارغون، افرای صحرایی، انجیر، بلوط، به، تبریزی، توسکای قشلائی، زربین، زردآلو، زیتون، سپیدار، سروخمره‌ای، سماق، سندل، سیب، شمشاد، صنوبر، عرعر، عناب، گردو، ممرز، نم‌دار ب) سفیدهای مایل به رنگ‌های دیگر: سفید مایل به زرد: افرای چشم پرنده، پرتقال ، تبریزی، توت، چنار، زبان گنجشک، زربین، سرخ‌دار، سنجد، شاه بلوط، گیلاس، لیمو، نارون، هلو، شمشاد، عرعر، عناب، سماق، افرای صحرایی سفید مایل به شکری: افرای کوهستانی، گردو، گز سفید مایل به نارنجی: عرعر، گلابی سفید مایل به قرمز: افرای چشم پرنده، توسکای ییلاقی، زبان گنجشک، عرعر سفید مایل به سبز: اقاقیا، عرعر